Džet ski Savez Srbije - Tragične činjenice Vrati se na početnu

Infografikon o tome kako se Džet Ski Savez već godinama finansira od države na osnovu rezultata sa lažnog Svetskog Prvenstva. Kliknite da bi videli u punoj veličini.


Tragične činjenice o Džet Ski Savezu Srbije

1.

Džet Ski Savez lažno plasira Ministarstvu Omladine i Sporta, kao i široj javnosti, da je član međunarodne sportske federacije pod nazivom IJSBA. U stvarnosti, IJSBA je obična privatna firma (sa samo jednim zaposlenim čovekom, Scott Frazier), registrovana u državi Kaliforniji, registarski broj privatne firme C1066987. Ovo se lako proverava na sajtu države Kalifornije ( businesssearch.sos.ca.gov// ), pod 'business search' (pretraga firmi) izaberite 'Entity Number' i ukucajte C1066987 da nađete IJSBA.

2.

Iza naziva Džet Ski Savez Srbije stoji jedan čovek, Veljko Šukalo iz Beograda, koji na svakih par godina menja svoju funkciju (predsednik, selektor itd.). Birokratsku podršku dobija od svoje žene, Dragane Tutorović, koja sinhronizovano sa njim menja svoje funkcije. Scott Frazier im prodaje navodna prava za svetske trke, kao i rezultate za Šukalove takmičare

3.

Džet Ski Savez Srbije nema, niti je ikada imao, ikakvih dodirnih tačaka sa Međunarodnom Motonatičkom Federacijom UIM.

4.

Čak ni sam Sportski Savez niti Ministarstvo ne prepoznaju IJSBA kao sportsku organizaciju, ali i dalje iz godine u godinu prihvataju i finansiraju rezultate koje im Džet Ski Savez Srbije prilaže sa navodnog svetskog prvenstva pod pokroviteljstvom ove privatne američke firme.

5.

Veljko Šukalo sa firmom IJSBA ima poslovne odnose, na osnovu kojih dobija papirologiju koju zatim prosleđuje Ministarstvu Omladine i Sporta i Sportskom Savezu u cilju prividnog međunarodnog funkcionisanja i važnosti Džet Ski Saveza Srbije.

6.

Džet Ski Savez lažno plasira Ministarstvu Omladine i Sporta, kao i široj javnosti, da se bavi obučavanjem podmlatka. Ovo je Veljko Šukalo ponovio mnogo puta u javnosti, a poslednji put na Studio B TV kanalu u decembru 2014. U stvarnosti Džet Ski Savez nema organizovanu ikakvu školu vožnje za mlade, već deca bivaju provozana “jedan krug” na skuterima Džet Ski Saveza Srbije u pauzi promotivnih vožnji. To se fotografiše i zatim servira javnosti i Ministarstvu kao dokaz škole. Ne postoji ni jedan takmičar koji je ponikao iz te “škole”.

7.

Džet Ski Savez lažno plasira Ministarstvu Omladine i Sporta, kao i široj javnosti, da se njegovi takmičari takmiče na takozvanom “Svetskom Prvenstvu u džet skiju” koje se navodno svake godine održava u Arizoni. U stvarnosti, to je privatno takmičenje privatne američke firme IJSBA koja ni sama nije nazvala to takmičenje svetski šampionat, nego “World Finals” (Svetsko Finale). Kao privatna firma, IJSBA ima pravo da svoja privatna okupljanja nazove kako god hoće, ali ih to ne čini sportskim takmičenjima, a naročito ne Svetskim Prvenstvom. Da bi dobio finansiranje od države, Džet Ski Savez Srbije “svetsko finale” prevodi na “svetsko prvenstvo”. Da tragikomedija bude veća, ta ista američka firma svake godine prodaje i naziv “World Cup” (po ugledu na prvenstvo sveta u fudbalu) tajlandskom ekvivalentu Veljku Šukalu. Na svetu postoji samo jeno svetsko prvenstvo u trkama skutera na vodi, a to je Aquabike World Championship, pod pokroviteljstvom Svetske Motonautičke Federacije i prepoznato od Međunarodnog Olimpijskog Komiteta. Džet Ski Savez Srbije nikada nije odveo ni jednog takmičara na ovo takmičenje

8.

Ministarstvo Omladine i Sporta, kao i Sportski Savez Srbije su do detalja upoznati sa svim činjenicama u vezi sa Džet Ski Savezom Srbije i Veljkom Šukalom, ali nikada nisu ništa uradili po tom pitanju. Ministar sporta, Vanja Udovičić, je pre godinu dana upoznat sa problem, direktno iz usta najboljih srpskih vozača, ali jedino što je uradio po tom pitanu je da ih je prosledio svom sekretaru.

9.

Na takozvanom Svetskom Prvenstvu, koje Džet Ski Savez lažno plasira srpskoj javnosti, dozvoljeno je samo određenim ljudima da se takmiče. U svom pismu, predsednik IJSBA jasno objašnjava: “IJSBA je privatna firma registrovana u Kaliforniji. Kao takvi nemamo nikakve obaveze prema javnosti i imamo apsolutna prava da odlučimo ko može da bude član naše organizacije.”. To se kosi sa svim pravilima sportskog nadmetanja i čarterom Međunarodnog Olimpijskog Komiteta koji glasi: “Bavljenje sportom je ljudsko pravo. Svaki čoveka mora da ima mogućnost da se bavi sportom, bez diskriminacije bilo koje vrste.” Jedan od ciljeva MOK je i “suprotstavljanje svim oblicima komercijalne eksploatacije sporta i sportista”. Uprkos tome, Ministarstvo Omladine i Sporta nastavlja da finansira Džet Ski Savez Srbije.

10.

Na takozvanom Svetskom Prvenstvu, koje Džet Ski Savez lažno plasira srpskoj javnosti, sve je formirano po principu što većeg broja trkačkih klasa, jer se time povećava broj plaćenih registracija takmičara. Ideja je da na takmičenju bude što više pobednika, i da samim tim organizacije kao što je Džet Ski Savez Srbije imaju šanse da dobiju što više “titula prvaka sveta”. Dokle je ova suluda kombinacija uzela maha je činjenica da se na tom takmičenju trke vrše u 60 klasa!!! Nije bitno što neke od trka mogu da imaju manje od 5 trkača i što se većina trkača registruje u barem 2-3 klase (jer sveukupno ima samo 300 trkača), poenta je stvoriti 60 “svetskih šampiona” svake godine, što organizacije kao što je Džet Ski Savez Srbije plasiraju u nerazvijenim zemljama zarad finansiranja. Tako se skoro svake godine Džet Ski Savez Srbije vraća sa tog takmičenja sa još par 'svetskih titula'. Obzirom da postoje samo 2 vrste skutera (sedeći i stojeći), da bi se dobilo 60 klasa izmišljene su neverovatne klase kao što su “Žene početnici na stojećim skuterima ograničene snage”, “Eksperti preko 40 godina na sedećim skuterima”, “Amateri na rekreacionim sedećim skuterima male snage”. Potpuni spisak vidite u prilogu.

11.

Na takozvanom Svetskom Prvenstvu, koje Džet Ski Savez lažno plasira srpskoj javnosti, jedna od disciplina je i “amateur vintage ski”, što u prevodu znači “amaterska klasa najstarijih stojećih skutera”. To su mašine stare 30 godina, koje idu oko 50km/h (poređenja radi, moderni skuteri idu oko 150km/h). Šampion takve lakrdije od klase Srbija finansira, jer je takozvani prvak sveta u najstarijim stojećim skuterima Michael Prodanovich, Amerikanac kojeg Džet Ski Savez promoviše kao svog šampiona sveta.

12.

Na takozvanom Svetskom Prvenstvu, koje Džet Ski Savez lažno plasira srpskoj javnosti, Džet Ski Savez plaća strancima da se takmiče, dok se od potencijalnih Srpskih takmičara očekuje da sami plate troškove sopstvenog prevoza, boravka, prevoza svog skutera na vodi, kao i sve troškove u vezi sa takmičenjem u SAD. Zato nije ni čudo da su se do sada takmičila samo 3 Srbina (uključujući tu i Veljka Šukala). Džet Ski Savezu se više isplati da plati strancu da se takmiči, jer nakon toga im Veljko Šukalo organizuje da dobiju srpske pasoše, pa onda kao zaslužni srpski sportisti, od Ministarstva Omladine i Sporta dobijaju stipendiju, koju on preuzima.

13.

Džet Ski Savez organizuje strancima srpske pasoše, kako bi oni postali stipendisti Ministarstva Omladine i Sporta. Cesare Vismara, Fabio Incorvalha, Rainer Eidner, Silke Hummel, i ostali, dok naši najbolji takmičari (Knežević, Šobić, Petrović, Džiković), nikada nisu dobili ni jedan dinar pomoći od države.

14.

Srbija finansira, a Ministarstvo Omladine i Sporta se fotografiše sa Fabio Incorvaia-om, koji je 2014. dobio srpski pasoš. To je Italijan, koji je pobedio u klasi “Amateri na starim sedećim skuterima sa ograničenim modifikacijama”.

15.

Za razliku od cirkusa koje Džet Ski Savez Srbije plasira srpskoj javnosti, UIM je međunarodna sportska organizacija stara skoro 100 godina, čiji se Svetski Šampionat održava tokom 5-6 kola širom sveta (Kina, Katar, Emirati, Francuska, Italija itd.), i svake godine se skuterima na vodi dodeljuju samo 4 titule šampiona sveta (trke sedećih skutera, trke stojećih skutera, fristajl i trke žena). Utoliko je i veći uspeh Aleksandra Petrovića, koji je 2013-te bio 3. na svetu u jednoj od te četiri discipline. Petrović je sve to izveo o svom trošku, jer Ministarstvo Omladine i Sporta, kao ni Sportski Savez Srbije, ne priznaju Petrovićeve rezultate, jer oni priznaju samo rezultate koje podnese Džet Ski Savez Srbije (rezultati stranaca koji se takmiče za Džet Ski Savez Srbije).

16.

Tadašnji predsednik DŽSS je nakon neuspeha Arsenija Kneževića da postigne dobar rezultat u Arizoni kupio pehare u lokalnoj radnji, i hteo da postavi Kneževića na podijum i slika ga, kako bi u Srbiji plasirao lažne rezultate. Ovo potvrđuje i bivša žena Veljka Šukala, koja bila prisutna. Kada je Knežević odbio i žalio se, Veljko Šukalo mu je zabranio da se ikada više takmiči u Srbiji i inostranstvu.

17.

Srpskim takmičarima jedino preostaje da se takmiče na Svetskom Šampionatu ukoliko plate troškove iz svog džepa, jer sve finansije Republike Srbije koje idu našem sportu idu direktno u ruke Džet Ski Saveza Srbije, koji niti ima pravo, niti želi da vodi takmičare na bilo koje takmičenje pod pokroviteljstvom Međunarodne Motonautičke Federacije i Međunarodnog Olimpijskog Komiteta. Najbolji primer je Aleksandar Petrović, najuspešniji takmičar Srbije, koji je 2013. osvojio bronzanu medalju na Svetskom Šampionatu, a 2014. nije mogao da sakupi novac da se takmiči, jer mu Srbija nikada nije dala ni jedan dinar. Da absurd bude veći, Petrović je 2011-te za privatnu američku firmu IJSBA bio i prvak Amerike, kao i 4. na takmičenju u Arizoni, a u biltenu Sportskog Saveza Srbije “kategorizacija sportista” kao “zaslužni sportisti” u 2011 su navedeni Laslo Vaš, Mađar, i Majkl Prodanović, Amerikanac, a Petrovića nema.

18.

Veljko Šukalo, tadašnji predsednik Džet Ski Saveza, je pre par godina lično tražio od takmičara Slobodana Šobića da plati put i sve troškove do Arizone, a zatim mu je na dan takmičenja tražio $2.500 “za troškove”. Kada je Šobić odbio da plati, nije mu bilo dozvoljeno da vozi, a pod njegovim imenom je vozio stranac. Kada se Šobić žalio, zabranjeno mu je da se takmiči u Srbiji i inostranstvu, i rečeno mu je da nikada neće moći više da se takmiči pri Džet Ski Savezu Srbije. Ovo Šobić otvoreno priča svima.

19.

Džet Ski Savez lažno plasira Ministarstvu , kao i široj javnosti, da organizuje prvenstvo Srbije svake godine. U stvarnosti, to je promotivna vožnja, na koju su pozvani samo prijatelji Džet Ski Saveza. Nijedan od pravih takmičara (Knežević, Džiković, Petrović, Šobić) već godinama nije pozvan, a entuzijaste koji nisu direktni prijatelji (Petar Avramović, Miša Marinković) bivaju obavešteni i pozvani veče pre, čime se osigurava nemogućnost učestvovanja bilo koga osim prijatelja Džet Ski Saveza. Time se osigurava da će pobednici biti odabrani od strane Veljka Šukala, i zatim oni mogu da dobiju stipendiju od Srbije kao zaslužni sportisti. Većina pobednika tog “prvenstva Srbije” čak ni ne poseduje skuter na vodi, a neki nikada pre nisu ni probali da ga voze. Zbog ovakvog lažiranja rezulatata Šukalo se već pominjao u medijima, ali Ministarstvo Omladine i Sporta ništa nije učinilo po tom pitanju.

20.

Džet Ski Savez lažno plasira Ministarstvu , kao i široj javnosti, da organizuje prvenstvo Srbije svake godine. U stvarnosti, to je promotivna vožnja. Činjenica da je to promotivna vožnja, a ne takmičenje se najbolje definiše rečima tadašnjeg predsednika Veljka Šukala: “Svi ćete biti na podijumu”. Ovo je direktno rečeno mnogobrojnim takmičarima. Jer, trka se fiktivno deli u mnogo klasa. Tako na primer od 15-tak identičnih skutera koje DŽSS poseduje, tri se fiktivno dodele klasi “stock”, tri “superstock”, tri “open”, itd. čime se stvarno obezbeđuje da svako završava na podijumu, a DŽSS prosleđuje silne rezultate Ministarstvu i Sportskom Savezu. Izmišljaju se i klase koje čak ni sam IJSBA nema (pogledajte klasu “formula 2” u biltenu Sportskog Saveza o kategorizaciji sportista 2012), čime prijatelji DŽSS dobijaju titule “sportiste nacionalnog razreda”.

21.

Džet Ski Savez Srbije lažno plasira Ministarstvu , kao i široj javnosti da DŽSS organizuje balkanska i svetska takmičenja u Srbiji. U stvarnosti, privatna američka firma IJSBA daje “dozvolu” Džet Ski Savezu da koristi naziv “Balkanski šampionat” i “svetski šampionat”. Ovo 'međunarodno takmičenje' je u stvari jedna vožnja u toku godišnje promotivne vožnje “prvenstvo Srbije”. U rezultate se upisuju izmišljeni stranci koji se nisu ni takmičili, ili se dovede “prijatelj” Džet Ski Saveza iz inostranstva kome se dodeli nagrada. Primer ove vrste pogledajte u biltenu Sportskog Saveza “kategorizacija sportista 2011” gde je “zaslužni sportista” Laslo Vaš iz 2009-te koji je pobedio na navodnom Svetskom Šampionatu u izdržljivosti, koje je navodno održano u Srbiji.

22.

Džet Ski Savez Srbije je najavio “Svetski džet ski triatlon za žene” u Beogradu. Niko ko se bavi motonautikom neće moći da vam kaže šta bi to zapravo bilo, jer niko nikada nije čuo za bilo kakvu džet ski triatlon disciplinu. To je još jedna izmišljotina u kombinaciji sa američkom firmom IJSBA koja se servira Ministarstvu Omladine i Sporta i Sportskom Savezu, te u tu svrhu organizacije 'međunardnog takmičenja' Džet Ski Savez dobija više novca.

23.

Na takozvanom Svetskom Prvenstvu, koje Džet Ski Savez lažno plasira srpskoj javnosti, preko 70% takmičara je iz Amerike. U prilogu pogledajte nekoliko primera rezultata iz 2013. Recimo, u klasi “Amaterski Veterani na stojećim skuterima sa ograničenim izmenama” se vidi da od 12 takmičara 9 su iz Amerike, a samo 3 iz ostatka sveta.------------------

Preko 70% takmičara na takmičenju u Arizoni 2013-te je iz Amerike . Preuzeto sa IJSBA.com:

Klasa Amateur Veteran Ski Limited
Todd Miller, SAD
Daniel Martinelli, Argentina
Bill Austin, SAD
Timothy Garber, SAD
Kelly Stuhr-Kantola, SAD
Troy Armstrong, SAD     
David Eichman, SAD
Deri Attila, Madarska
Brian Smith, SAD
Steve Chestolowski, SAD
Glenn Powell, SAD
Detuef Mayerhofer, Austria

Klasa Sport GP
Chris Macclugage, SAD
Supak Settura, Tajland
Tyler Hill, SAD
Shawn Quemeda, SAD
Glen Jung, SAD
Tony Martinez, SAD
Kelly Smith, SAD
Craig Ingram, SAD
Michael Perry, SAD
Brian O'rourke, SAD
Andrew Bezan, SAD
Justin Laczynsni, SAD
Sam Nehme, SAD
Saud Alsherifi, Kuvajt
Todd Young, SAD
Tim O'neill, Australija        
Ronnie Walker, SAD
David Prudum, SAD
Aaron Gewecke, SAD
Madison Scott, SAD
Chaowalit Kuajaroon, Tajland

Klasa Vintage ski
Michael Prodanovich, Srbija
Charles Sims, SAD
Michael Demauro, SAD
Jake Zier, SAD
Aaron Sanchez, SAD
Bill Bates, SAD
Anna Glennon, SAD
Joseph Morneault, SAD
Jeff Harger, SAD
Matt Rennie, SAD
Mark Fischer, SAD
Patrick Goldsworthy, SAD
Shannon Brooks, SAD
Christopher Steenbock, SAD
Mark Gomez, SAD
Cory Van Cleave, SAD

Klasa Sport Spec
Tyler Hill, SAD
Shawn Quemeda, SAD
Tony Martinez, SAD
Kelly Smith, SAD
Craig Ingram, SAD
Michael Perry, SAD
Brian O'rourke, SAD
Andrew Bezan, Kanada
Justin Laczynsni, SAD
Sam Nehme, SAD
Saud Alsherifi, Kuvajt
Todd Young, SAD
Tim O'neill, Australia
Ronnie Walker, SAD   
David Prudum, SAD
Aaron Gewecke, SAD 

-----------------------

Spisak sumanutog broja trkačkih klasa na takozvanom Svetskom Prvenstvu, koje Džet Ski Savez lažno plasira srpskoj javnosti. Preuzeto sa ijsba.com:
Pro Classes
Pro Ski
Pro Runabout
Pro Freestyle
Pro Am Classes
GP Ski
GP Runabout
Runabout Stock
Runabout 1000 Superstock
Ski Stock
Women’s Ski Limited
Ski Lites
Runabout Limited
Pro Am Ski Limited
Expert Classes
Expert Ski Limited
Expert Runabout Limited
Expert Runabout Open
Expert Veteran’s Runabout
Amateur Classes
Amateur Freestyle
Amateur Ski Open
Amateur Runabout Stock
Amateur Ski Lites (2 Stroke Only)
Amateur Veteran’s Ski Limited
Amateur Veterans Ski Open
Amateur Runabout 1000 Superstock
Amateur Runabout 800 Limited
Amateur Runabout Rec Lites
Novice Classes
Novice Ski Stock
Novice Ski Limited
Novice Runabout Stock
Novice Runabout Limited
Novice Women’s Ski Limited
Junior Classes
Junior Ski 10-12 Stock
Junior Ski 10-12 Lites (2 Stroke Only)
Junior Ski 13-15 Stock
Junior Ski 13-15 Lites (2 Stroke Only)
Junior Ski 13-15 Limited
Other Classes Open To All Skill Levels
Sport GP
Women’s Runabout
Sport Spec
Ski Slalom
Runabout Slalom
Junior Ski Slalom
Sport Spec Slalom
All Skill Level
Runabout Normally Aspirated
Runabout Classic Stock
Runabout Classic Limited
Runabout Classic Open
Classic Ski Two Stroke Limited
Master’s Ski Open
Master’s Ski Stock
Vintage Ski 
Vintage X2

  


Statut

Istorija

Prva pojava džet ski sporta je zabeležena u SAD-u 1980. godine, kada je uz veliku pomoć Kawasaki Motors Corp. osnovana United States Jet Ski Boating Association. 1982. godine Asocijacija menja ime u International Jet Sports Boating Association (IJSBA). Danas broji 84 zemlje članice. Nešto kasnije, formira se European Jet Sports Boating Association (EJSBA), danas IJSBA Europe, koja broji 24 zemlje članice. Sa početkom održavanja takmičenja, počinje i uspon džet ski sporta koji se rezultuje osnivanjem velikog broja džet ski Saveza i Klubova na teritoriji Amerike, Azije i Evrope.

Statut